A Jamgon Kongtrul inkarnációk

A hit magja, az I. Jamgon Kongtrul rövidített élettörténete.

Elsőként következzen a tiszteletadás: Namo guna saga raye. Miután átlátta a gyakorlás összes elképzelhető mélységes módját, tökéletesen összegezte ezeket az Öt Nagy Értekezésben. A hangsúlyt a gyakorlásra helyező vonalak támogatója volt. Tiszteletteljesen leborulok Guru Jamgon lábai előtt. A kiváló lény, akit a Buddha számos Szútrában és Tantrában újra és újra megjövendölt, a nemes Manjushri emanációjaként jelent meg emberi alakban. Buddha idejében ő volt Buddha segítője, a nemes Ánanda. Uddiyana országában ő volt Indrabodhi. Shambala vidékén egy nemes család sarja, Chandrabhadra volt. Tibetben ő volt a kiváló tudós, Thonmi Sambhota, és Vairotsana, a fordító. Továbbá, úgy tartják, hogy az új és a régi vadzsrajána hagyományok, valamint a felekezeteken túli vonal számos kiváló tagjának az inkarnációja. Nevét messze földön ismerték: Jamgon Kongtrul Lodroe Thaye, vagy Karma Ngawang Yonten Gyatso. Ez a személy, kinek neve híres, akár a nap és a hold, azon munkálkodott, hogy a nyolc gyakorló vonal azon iskolái, amelyek még nem indultak hanyatlásnak, tovább virágozzanak, amelyek pedig hanyatlásnak indultak, azokat felvirágoztassa. 1813-ban született, és 1899-ben, nyolcvanhét évesen tért a nirvánába.

A II. Jamgon Kongtrul, Karma Palden Khyentse Ozer 

A második Jamgon Kongtrul, Palden Tse Ozer 1902-ben született Őszentsége a XV. Karmapa Khakhyab Dorje fiaként. Édesapja, a Karmapa mellett szorgalmasan képezte magát, és számos tanító felügyelete alatt elsajátította a tíz tudományt. Az új és a régi mantra hagyomány tanításait egyaránt megkapta, különös tekintettel a nyolc gyakorló vonal teljes hagyományára, mint amikor egy vázát csordultig megtöltenek, s édesapja, a magasztos Gyalwa Karmapa átadta neki sz összes szóbeli útmutatást. Így lett a Kagyü vonal Arany Füzérének része. Továbbá, a felekezeteken túli vonalakat őrző kiváló mesterektől megkapta az egyes filozófiai rendszerek minden beavatását, olvasási engedélyét és tanítását. Átadta azoknak, akiknek elméjét meg kellett szelídíteni – a tanítványainak – az új és a régi mantra hagyományok tanításait, legfőképpen az Öt Nagy Értekezést, valamint a négy jóga vonal szóbeli tanításait. 1952-ben, ötvenegy éves korában távozott el.

A III. Jamgon Kongtrul, Karma Lodro Chokyi Senge

Az előző Jamgon Kongtrul jövendölésében az áll, hogy a következő inkarnáció egy közép-tibeti, Lhaden-i családban fog megszületni, és a XVI. Karmapa jósolja majd meg a szülők pontos nevét és a lakóhelyüket. A XVI. Gyalwa Karmapa a jövendölésnek megfelelően azonosította az inkarnációt, és megírta a felismerési levelet. A Dalai Láma és a XVI. Gyalwang Karmapa Rigpe Dorje közösen ismerték fel személyében a Jamgon Tulkut. Amikor hatéves volt, Jamgont Őszentsége a Karmapa szentelte fel a szikkimi régi Rumtek kolostorban. Az előző Jamgon inkarnációhoz hasonlóan folytatta tevékenységét, tanult, beavatásokat, olvasási engedélyeket és útmutatásokat kapott. A Karmapa szívbéli fia lett, akár Ánanda a Buddha számára. A magasztos XVI. Karmapát magának a Buddhának tekintette, így bármit mondott vagy tett a Karmapa, ő azt igaznak és helyesnek tartotta. Az elméjük eggyé vált. Kb. háromezer Indiából, Nepálból, Bhutánból, Szikkimből, Tibetből, és a világ keleti és nyugati országaiból érkező tanítvány kapott Rinpochétől novíciusi és szerzetesi fogadalmakat. Miután számos kolostort alapított, amelyek tele voltak sáfrányszínű ruhás, lemondott szerzetesekkel, a Vinája kiváló őrzőjévé vált. 1992-ben, amikor 39 éves volt, az életét fenyegető akadályok miatt, amelyek a tanítások terjedését is akadályozták, és a lények csekély érdemeinek köszönhetően tudata a Dharmadhátuba olvadt. Amikor azonban a bódhiszattvák felkeltik a megvilágosodás szellemét, mivel nem szennyezik őket karmikus elhomályosulások, képesek akaratlagosan újraszületni. Ő minden kétséget kizáróan beteljesítette Buddha általános tanításait, valamint a Karma Kagyü iskola tanait.

A IV. Jamgon Kongtrul Rinpoche, Karma Mingyur Dragpa Senge Thinle Kunkhyab Pal Sangpo rövid élettörténete. 

A IV. Jamgon Kongtrul (Karma Migyur Drakpa Senge), Beru Khyentse Rinpoche fia. A kiváló Beru Khyentse Choekyi Wangpo Rinpoche fiaként jött a világra 1995-ben, Tsongkhapa évfordulójának kora reggelén (a tibeti naptár tizedik havának huszonötödik napja), egy kedvező csillagállás idején. A születését megelőző napon a XVIII. Szakja Trichen számos láma és tulku jelenlétében a következőket mondta: „A jövendölésnek megfelelően a Hatalmas Manjusri Templom lakónegyedéből ma megérkezett Jamgon Rinpoche.” Ez a nap egyben a nepáli király születésnapja is volt, ezért hosszú élet szertartást mutatott be. 1996-ban, amikor a XVII. Gyalwang Karmapa, Thaye Dorje megérkezett Bódhgájába, első ízben találkozott az ifjú tulkuval. Azon nyomban kijelentette: „Valóban ő a Jamgon Yangsi (inkarnáció)!” Ezután megírta a felismerésről szóló levelet, és nevet adott neki. Kunzig Sharmapa is egyetértett vele, és elfogadta a Jamgon inkarnációként. Őszentségétől kapott egy hosszú élet imát. 1998-ban, amikor a Dalai Láma Bódhgájára látogatott, személyesen fogadta a tulkut és Beru Khyentsét. A találkozó során Őszentsége elvégezte a hajvágási szertartást, és megtekintette a felismerési levelet. 2000-ben a korai fordítási hagyomány tanainak mestere, Drubwang Pema Norbu (Penor Rinpoche) meghívást kapott Bódhgájába, a Karma kolostorba, ahol elvégezte Jamgon Kongtrul hatalmas és mélységes jelentőségű felszentelési szertartását. A kolostor számos felekezeteken túli lámája, tulkuja és szerzetese vett részt az eseményen. A tibeti menekült kormány, a Dalai Láma hivatala engedélyezte a felszentelést, és a legfőbb Drubwang is a támogatásáról biztosította őket. Ötéves korától kezdve könyveket olvasott, és memorizálta hagyománya szertartásait és gyakorlatait. Tizennégy éves korától a Szakja főiskolán tanult, ahol mélységes szövegeket tanulmányozott. Először a Bodhicsarjavatára című művet, majd a Madhyamika és a Pramanavartika szövegeit tanulmányozta, amelyek főleg a helyes felismerés érveivel foglalkoznak. A vizsgákon kiváló eredményeket ért el.

IRATKOZZ FEL!

Töltsd ki az alábbi mezőket és elsőként fogsz értesülni a legújabb híreinkről